HASDER Tarafından 1983 yılında ilki düzenlenen Halkbilimi sempozyumlarının 37.si 3 Aralık, Salı akşamı saat 19.00’da, Küçük Kaymaklı’daki, Lefkoşa Türk Belediyesi Merkez Lefkoşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kıbrıs ve Kıbrıs Türk kültürüyle ilgili araştırma bildirilerinin sunulduğu sempozyum, saat 19.00 da HASDER Vakıf Başkanı Kani Kanol’un açılış konuşmasıyla başladı. Kanol, 1983 ten günümüze HASDER Halkbilimi Sempozyumlarının tarihçesini özetleyerek ülkemiz kültürüne sağladığı katkılara ve topluma kazandırdığı araştırmacılara örnekler verdi.
Gazeteci Ali Baturay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Sempozyum’da Av. Ahmet Said SAYIN, “Girne’li Bir Kûva-yi Milliyeci, Mehmet Sami Mustafa” başlıklı bildirisinde, büyük dedesi Mehmet Sami’nin hayatından bir kesit sunarken, Türkiye’nin Ulusal kurtuluş Savaşı sürecinde Kıbrıs Türk Halkı’nın Kuva – yı Milliye’ye verdiği destekten ve yapılan yardımlardan söz etti.
Dr. Bekir AZGIN, “Kıbrıs’ta Ortak Kullanılan Kelimelerden Bir Kesit” başlıklı bildirisinde, Kıbrıslı Türklerin diline yerleşmiş olan, Farsça, Fransızca, Yunanca ve İngilizce sözcüklerden örnekler verdi.
Geçtiğimiz yıllarda sunduğu ilk iki bildirisinde Kıbrıs Türklerinin kökenlerine inmeyi hedefleyen araştırmacı Ahmet ERDENGİZ, “Kıbrıs Türklerinin Kökeni 3. Bölüm: Kültürel Miras” başlıklı bu bildirisinde Kıbrıslı Türklerin atalarının Orta Asya ve Anadolu’dan gelirken taşıdıkları Alevi ve Kızılbaş gelenek ve göreneklerinden örnekler vererek kültürün akışkan ve yapışkan özelliğine vurgu yaptı.
Matematikçi Dr. Ahmet KARAHAN, “Sayılarını Kaybeden Kıbrıs Türk Toplumu” başlıklı bildirisinde Kıbrıs Türk toplumunda sayılarla ilgili inanışlardan örnekler verdi ve sayıların geleneksel çocuk oyunlarında çok önemli bir yer tuttuğunu, çocuk oyunlarının çocukların gelişiminde ve matematiği kavramalarında büyük katkısı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Şevket ÖZNUR, “Kıbrıs Türk ve Rumca Söylencelerinde Ortak Benzerlikler” başlıklı bildirisinde Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından ortak söylenen anlatılan destanların varlığından söz ederek çocuklara yönelik Kıbrıslı Rumlar tarafından basılan resimli efsaneler kitaplarından örnekler verdi. Kıbrıslı Türkülerin de benzer kitaplar hazırlayıp yayınlayarak çocuklarımıza Kıbrıs’a özgü kültürümüzü aktarmamız gerektiğine vurgu yaptı.