HASDER İtalya’da yoğun ilgi gördü

33 kişilik bir kafile ile 10 günlük İtalya turnesini başarı ile tamamlayan HASDER Halk Dansları Topluluğu yurda döndü. Romanın güneyinde bulunan Termoli ve Fondi şehirleri ve çevresinde gerçekleştirilen 9 adet bir saatlık program ile kültürümüze ait müziğimiz , halk danslarımız ve birçok geleneğimiz binlerce İtalyana tanıtıldı.

28 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Termoli’de gerçekleştirilen 28.Termoli Festivaline ilk kez Kıbrıstan bir ekip katıldı. İlk kez Kıbrıs Türk Kültürü ile tanışan bölge halkı oyunlarımıza büyük ilgi gösterdi.Eski bir balıkcı kasabası olan Termoli bugün Adriatik denizinin temiz suları ve kilometrelerce uzayan kumsalları ile İtalyanın en önemli sayfiye yerlerinden biri haline gelmiştir. Yaz aylarında milyonlarca İtalyan deniz için bölgeyi ziyaret etmektedir.

Gündüz denizin ve siestanın tadını çıkaran İtalyanlar akşamın serin saatlerinde bölgede gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerine katılıp günlerini tamamlamaktadırlar. Böylesi bir ortamda yer alan ve yirmi sekiz yıldır sürdürülen festivale de yoğun bir ilgi vardı. HASDER’in yanı sıra Macaristan , Çek Cumhuriyeti ve İtalyan ekipler Termoli kalesinin silüeti altında yer alan “Folklor Sokağında” gösterilerini sundular.

2-6 Ağustos tarihleri arasında ise Fondi kentinde yirmialtıncısı gerçekleştirilen CİOFF Fondi Festivalinde gösterilerimizi sürdürdük.Kuzey Kıbrıs , Brezilya , Şile , Taiwan , Dağıstan ve İtalya’dan ekiplerin yer aldığı gösterilerde ekibimize yoğun bir ilgi vardı. Özellikle Kozan , Orak ve Kartal oyunları dakikalarca alkış aldı.

Festival süresince boş olan gündüz saatlerinden yararlanan ekibimiz Roma ve Pompei şehirlerini de ziyaret etme , iki bin yıllık tarihi dokuyu tanıma imkanı buldu.

Kafile başkanı Ali Nebih yapmış olduğu açıklamada : Roma ve Pompei’nin tarihi dokusunun , Termoli’nin uçsuz bucaksız sahillerinin verdiği huzur; edinilen yeni arkadaşlıkların vermiş olduğu mutluluk; Kıbrıs Türk kültürünü bir kez daha başarı ile tanıtmış olmanın verdiği gurur ; ve bir kez daha devletten destek alamamanın vermiş olduğu kırgınlıkla adaya döndüklerini vurguladı.