“HASDER HALKBİLİMİ ÖMÜR BOYU HİZMET ÖDÜLLERİ” BAĞIŞKAN VE İSLAMOĞLU’NUN

HASDER Halk Sanatları Vakfı Yönetim Kurulu, Halkbilimi alanında yıllarca hizmet etmiş, üretmiş olan iki değerli araştırmacıya Tuncer Bağışkan ve Mahmut İslamoğlu’na “HASDER Halkbilimi Ömür Boyu Hizmet Ödülü” verme kararı aldı.

HASDER Başkanı Kani Kanol yaptığı açıklamada, “Hayatları boyunca iğneyle kuyu kazarcasına Kıbrıs ve Kıbrıs Türk Kültürel Mirasının önemli bir saç ayağını oluşturan halkbilimi alanında, çok değerli ve kapsamlı araştırmalar gerçekleştirip yayınlayan bu iki çalışkan ve üretken araştırmacımıza hem kurum olarak hem de toplum olarak vefa borcumuz vadır. Bu ödüllerle onları onere etmek istedik” dedi.

Ödül takdimi 19 Aralık 2023 tarihinde, saat 19.00 da Çağlayan bölgesinde yer alan KTOEÖS (Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan 36’ıncı Halkbilimi Sempozyumu’nun başlangıcında gerçekleştirilecek.

Sempozyum’da Araştırmacı Yazar Sn. Ahmet Erdengiz, Dr Ahmet Karahan, Prof. Dr. Lerzan Aras, Prof Dr Şevket Öznur  ve Turizmci / Araştırmacı Yazar Sn Zekai Altan da bildirilerini sunacaklar.

Tuncer Bağışkan Kimdir?

21 Ocak 1947 tarihinde Lefkoşa Ömerge mahallesinde doğdu, çocukluk ve gençlik yılları Küçük Kaymaklı’da geçti. 8 Aralık 2023 tarihinde hayatını kaybetti. 1972 yılında “İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Klasik Arkeoloji Bölümü”nden arkeolog olarak mezun oldu. 1973 – 1975 yılları arasında İngiltere’de kaldı. 1975 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nde kamu görevine başladı. Başta Kırnı, Akdeniz ve Lambusa olmak üzere Kıbrıs’ın değişik bölgelerinde kurumu adına çeşitli araştırma ve arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirdi. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdür Muavini, Kültür Dairesi bünyesinde oluşturulan Kültür Sanat Danışma Kurulu üyesi, Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi (AYK), DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu üyesi, 1998 ile 2006 yıllarında Kültür-Sanat Kurultayı Genel Sekreteri ve 28.Haziran.2006 – Haziran 2010 tarihleri arasında Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi görevlerinde bulundu.

2000 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nden emekliye ayrıldı. Halkbilim araştırmalarına 1987 yılında üyesi bulunduğu Halk Sanatları Derneği (HAS-DER) çatısı altında başladı. Araştırmalarını yağmur duası, yatırlar (şehidalar), büyü, ölüm, manevi inançlar, arkeolojik eski eserler ve Osmanlı-İslam eserleri konularında yoğunlaştırdı. Yurtiçi ve yurtdışında eski eserler ile halkbilimi konularında çeşitli konferanslar verdi, sempozyumlara bildiriler sundu.

Araştırma yazılarının büyük bir bölümü 1989-1993 yılları arasında Yazı İşleri Sorumluluğunu sürdürdüğü Halkbilimi Dergisi’nde, 1990 yılında Kıbrıs Kültür-Sanat ekinde, 1999-2011 yılları arasında Avrupa/Afrika Gazetesinde, 2012 – 2016 yılları arasında Yenidüzen Adres dergisinde ve diğer dergilerde yayınlandı. Halkbilimine sağladığı katkılardan dolayı 1994 yılında Halk Sanatları Derneği tarafından “Halkbilimi Hizmet Ödülü”ne laik görüldü. Türkçe olarak yayınlanan “Kıbrıs’ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı kitabı ve diğer inceleme – araştırma yayınlarından dolayı 26 Temmuz 2006 tarihinde Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) tarafından “GreenOlive Özel Turizm Ödülü”ne layık görüldü.1982 yılından itibaren gerçekleştirdiği araştırma yayınları ile “Ottoman, Islamicand Islamised Monuments in Cyprus” adlı kitabı nedeniyle 2016 yılında Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Ali Nesim Edebiyat Ödülleri kapsamında “Araştırma Ödülü’ne” layık görüldü. Araştırmacı-yazar dostu Zekai Altan’la birlikte hazırladıkları 23 yıllık araştırmanın ürünü “Karpaz’ın Geçmişine Yolculuk” kitabı ise vefatından kısa bir süre önce yayımlanmıştı.

Mahmut İslamoğlu kimdir?

1 Mart 1934 tarihinde Limasol’da doğdu. İlk öğrenimini doğduğu kentte tamamladıktan sonra, Amerikan Akademi adlı kolejde orta öğrenimini bitirdi. Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yaptıktan sonra Ada’ya döndü ve çeşitli lise ve yüksek okullarda Türk Dili ve Edebiyatı hocalığı yaptı .

1964 yılında kurulan, Lefkoşa’daki Türk Maarif Koleji’nin ilk üç kurucusundan biri olan Mahmut İslâmoğlu hoca, 1976 yılından itibaren Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Türk Dili ve Edebiyatı Müfettişliği, Gençlik ve Kültür Dairesi Müdürlüğü, Turizm Dairesi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1986 yılında emekliye ayrıldı. Emeklilik sonrası Yakın Doğu Koleji ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde hocalık yapmaya devam etti. Birçok yabancı diplomata Türkçe dersleri verdi.

1969 yılından bu yana halkbilimi alanında kaleme alıp kitap halinde yayımladığı eserlerinin yanında, çeşitli yarışmalarda dereceye giren şiirleri de bulunmaktadır. 1981 yılından bu yana gerek ulusal, gerekse uluslararası kongre, seminer ve sempozyumlara çoğu zaman ülkesini temsilen katılmakta olan İslâmoğlu, ulusal ve uluslararası birçok ödülü bulunmaktadır. Kıbrıs’ın ilk başhemşirelerinden birisi olan Sayın Firdevs İslamoğlu ile evli olan hoca. Akademisyen Mehmet İslamoğlu’nun babası olup iki torun sahibidir. Çok iyi derecede İngilizce ve Yunanca bilmektedir.

İslamoğlu’nun Mahmut İslamoğlu hoca 1969 yılında yayımladığı “Kıbrıs Türk Folkoru” adlı eseri alanındaki ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Kıbrıs’ta Halkbilimi alanında ilk onursal doktora alan kişidir. 2022 yılında Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Ali Nesim Edebiyat Ödülleri kapsamında “Onur Ödülü’ne” layık görüldü.