Yunanistan’da Folklör Kampı Living Together Projesi Gerçekleşti.

HASDER , 2-12 Temmuz 2009 tarihleri arasında Yunanistan’da , Folklör Kampı Living Together projesini gerçekleştirdi. Avrupa Birliği fonları tarafından desteklenen proje kapsamında kampa katılan Kıbrıslı Türk ve Yunan 70 genç dokuz gün boyunca birbirini tanıma ve anlama fırsatı buldu.

HASDER ve Greek Dance Archives tarafından organize edilen ve Avrupa Birliği Fonları tarafından finanse edilen kamp projesi Selanik bölgesinde termal havuzları ve kiraz bahçeleriyle ünlü Loutraki – Pella kasabasında gerçekleştiridi. Dokuz günlük kampa HASDER’den 40 , Yunanistan’ın KEXOT of Tripolis Derneğinden 8 ve “APOLLO” Kültür Derneğinden de 23 danscı katıldı. Gerçekleştirilen halk dansları gösterisine yerel ekiplerden Promachoi Derneği de katılarak etkinliğe renk kattı. Kıbrıs Türk halk danslarını ve ekibin performansını çok beğenen organizatörler gelecek yıl için ekibimizi Yunanistan’da düzenlenen çeşitli festivallere davet etti.

İlk kez Kıbrıslı Türklerle tanışma fırsatı bulan Yunanlı gençler ve bölge halkı , proje sayesinde Kıbrıslı Türklerle ilgili önyargılarından kurtulduklarını ve Kıbrıs Türk kültürü’nü tanıma fırsatı bulduklarını belirttiler.Halk dansları ve müziği yanında Şeftali kebabı , Kıbrıs köftesi, kızarmış hellim ile de tanışan Yunanlılar Kıbrıs mutfağını da çok beğendi. Kampa katılan Kıbrıslı Türk gençler de Yunan halk dansları , halk müziği, Yunan mutfağı ve Yunanistandaki kültürel faaliyetler hakkında bilgi sahibi oldu.

Avrupa Parlementosu Milletvekili Ioannis Gklavakis, Aridea, Belediye Başkanı Petros Zervis, ve Asbaşkan Foni Botsfari birçok kez kampı ziyaret ederek iyi niyet ve destek belirtti . HASDER’li yöneticilerle görüşmelerde bulundu. Glavakis gençlere yönelik yapmış olduğu konuşmada gerçekleştirilen bu etkinliğin iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu bir katkı yapması temennisinde bulundu. HASDER başkanı Ali Nebih de yapmış olduğu konuşmada “coğrafya ve tarihsel ilişkiler açısından birbirine çok yakın olan bu iki toplumun ( Kıbrıslı Türklerle – Yunanlıların) birbirine çok uzak durduğunu , birbirini hiç tanımadığını ve bir ilk olan bu etkinlik ve benzeri projelerle bu ilişkilerin geliştirilerek kültür aracılığıyla insanlığa ve bölge barışına hizmet etmenin temel amaçları olduğunu vurguladı. “Unutmayalım ki her büyük yolculuk küçük adımlarla başlar”diyerek sözlerini sürdüren Nebih bugün barış , humanizm ve sevgi yolunda atılan bu küçük adımların ülkelerimiz arasında bir barış köprüsü oluşturması temennisinde bulundu.

Etkinlik kapsamında HASDER’li gençler Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evi de ziyaret ederek bir ilke daha imza attı. Selanik’teki Türkiye konsolosluk yetkilileri Kuzey Kıbrıs’tan ilk kez böylesi kalabalık bir gençlik gurubunu Atamızın evinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Atatürk’ün doğduğu evi gezen, kişisel eşyalarını ve kıyafetlerini gören gençler unutamayacakları bir nostalji ve saygın bir anı ile Pembe Ev’den ayrıldı.

Dokuz gün boyunca düzenlenen çeşitli atölye çalışmaları, spor aktiviteleri ve halk dansları gösterileri ile yorulan gençler termal suların sıcaklığında yorgunluk atıp güzel anılar ve yeni arkadaşlıklarla adaya döndüler.