“Kıbrıs Türk Toplumunda Halk Danslarının Geliştirilmesi Çalışmaları” tanıtıldı

Mehmet Birinci’nin kaleme aldığı “Kıbrıs Türk Toplumunda Halk Danslarının
Geliştirilmesi Çalışmaları” kitabı önceki akşam HASDER Merkez Binası’nda düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.


HASDER Yayınları’ndan okuyucusuyla buluşan ve editörlüğünü Gizem Öztinen’in yaptığı kitapta Birinci, çocukluğundan başlayarak, özellikle HASDER çatısı altında yaptığı halkdanslarıyla ilgili çalışmalarını ve Kıbrıslı Rum halk dansları ustası Aristodimos ile arkadaşlığını anlattı. Kitabın son bölümünde ise Birinci’nin, HASDER yayın organı Halkbilimi dergisinde ve basında çıkmış makalelerine yer verildi.


Kanol: Kaybolmaması için herkes anılarını yazmalı
Tanıtım etkinliğinde konuşan Halk Sanatları Vakfı Başkanı Kani Kanol, kitabın yazarı Mehmet Birinci ile uzun yıllara dayanan bir yol arkadaşlığı olduğunu vurgulayarak, toplumsal ve kültürel hafızamızın kaybolmaması için bu alanda çalışan herkesin anılarını yazmasında büyük yarar olduğunu söyledi. Özellikle HASDER’in bu ülkenin folklor, halkbilimi, somut olmayan kültürel miras alanında bir kilometre taşı olduğunu da vurgulayan Kanol, HASDER’in ortaya koyduğu politika ve stratejilerle bu alandaki gelişmeleri yönlendirdiğini söyledi.

Birinci: Alternatif tarih yazımı ortaya çıkıyor
Kanol’un ardından söz alan Mehmet Birinci de, anılarını ve yaptığı çalışmaları bir kitapta toplamaktan mutlu olduğunu, halk danslarına çok uzun yıllar emek verdiğini vurguladı. Zaman geçtikçe çok önemli olayların ve gelişmelerin unutulduğunu oysa bunların toplumsal hafızamızda saklanması gerektiğini söyleyen Birinci, böylesi anı kitaplarıyla alternatif bir tarih yazımının da ortaya çıktığını anlattı.

Ülkemizdeki folklor, halkdansları alanında Kani Kanol’un ODTÜ’den geldikten sonra çok farklı bir vizyon ve ideolojik yaklaşım gündeme getirdiğini vurgulayan Birinci, ilk kez “halkbilimi” sözcüğünü ve tanımını ortaya koyarak mevcut kültür politikalarının değişmesini sağladığını ve HASDER’in bu anlamda bir kilometre taşı olduğunu anlattı.